Médoc
De Dordogne heeft veel fraaie eigenschappen die terecht worden bezongen. Kastelen, pre-historie, beroemde grotten, het spelevaren op de rivier, eigen wijngaarden en ook die heerlijke keuken. Voor een zomergast redenen genoeg om dit departement te kiezen als vakantiebestemming. Maar voor wie er langer is, of op doortocht, heeft de Dordogne nog een ànder groot voordeel: het ligt heel centraal en je bent dus binnen een paar uur in weer heel andere landschappen. Bewoners van de Dordogne zijn gewend aan kilometers en draaien hun hand niet om voor een rit van een paar uur: naar de kust, naar de bergen of de stad. Ze gaan dus gewoon een dag naar het Atlantische strand, een weekend skiën in de Auvergne of Pyreneeën, naar een concert in Toulouse of Bordeaux, of rijden voor een tennistoernooi even naar Parijs.
Dordogne.nl kijkt naar bestemmingen die uitstekend vanuit de Dordogne zijn aan te rijden. Zoals de Médoc!
Wijngebied Médoc
De rivieren van de Dordogne en de Garonne komen samen in het estuarium van de Gironde. Langs de Gironde, op de linkeroever, ligt de Médoc. Een beroemde naam voor wijnkenners. ‘Médoc’ valt onder het wijngebied Bordeaux en is de verzamelnaam voor het hele district: een langwerpige strook wijngaarden, vijftien kilometer breed en tachtig kilometer lang, ten noorden van de stad Bordeaux en ten oosten van de Atlantische Oceaan. Vanuit de Dordogne zit je er binnen een paar uur. Bergerac-Bordeaux rijd je in anderhalf uur, en vanaf de rondweg (‘Rocade’) zit je er dan snel. Eerst zijn er nog de buitenwijken van de wijnstad, morsig en met slordig verkeer; iets wat je over moet hebben om door te dringen in het magistrale stadscentrum van Bordeaux, dat voor een groot deel op Unesco’s wereldmonumentenlijst staat. Zonder SatNav rijd je er vrijwel altijd verkeerd, altijd zijn er wel gekmakende wegomleggingen, ‘déviations’ met die Franse gele borden die opzettelijk lijken te wijzen naar een afbraakgebied waar je dan, te laat, beseft dat je echt bent verdwaald.
Adonissen
Maar even doorzetten en je komt toch in de Franse streek Gironde waar de Médoc onder valt. Een plat gebied, met uitgestrekte bossen aan de kant van de zee. De wegen kunnen er eentonig zijn, recht langs de lineaal zoals dat ook het geval is ten zuiden van Bordeaux, onder de baai van Arcachon, in Les Landes richting Spanje. Landschappelijk weinig spectaculair, maar kijk dan vooral naar wat er wél is: uitgestrekte zandstranden langs de Atlantische kust, die de Fransen zelf enthousiast weten te vinden. Voor Dordogne-bewoners is Lacanau de dichtstbijzijnde badplaats. Lacanau en Hourtin zijn ook geliefd bij surfers uit heel Europa. De adonissen dartelen er op de golven, de toekijkende meiden bruinen op het strand en de Franse families picknicken er onder hun parasols met hun pièce de résistance: de buitenmodel koelbox. Prototype Frans vakantiegenot. Hoogste vorm van inspanning beach volleybal, of lekker fietsen door de bossen langs de kust.
Internationale reputatie
En dan is er de wijn. ‘Haut-Médoc’ is het kerngebied waaraan Bordeaux zijn grote naam te danken heeft. De ‘Big 5’ zijn beroemd: Margaux, Rothschild, Lafite, Latour en Haut-Brion. Zo beroemd dat vaak vergeten wordt dat er een paar duizend andere producenten zijn in het gebied. De Médoc levert met 4600 hectare wijngaard 255.000 hectoliter wijn, en een derde van alle Franse wijnexport. Een gigantische business, die een op de zes inwoners een inkomen verschaft.
Een paar eeuwen terug was het nog een gebied waar vee graasde, met zoutmoerassen die in de zeventiende eeuw door Nederlanders werden gedraineerd: handelaars uit ons land zagen een mogelijkheid van wijnexport. Dat is overtuigend gelukt. In de negentiende eeuw was de Haut-Médoc een van de welvarendste wijngebieden met een internationale reputatie. Het is de bescherming van de bossen langs de oceaan die het tot zo’n bijzonder wijngebied maakt, ook het micro-klimaat en de kwaliteit van de grond. Een onderlaag van kiezels zorgt voor goede afwatering, en houdt tegelijkertijd warmte vast: gunstige voorwaarden voor de rijping van het belangrijkste druivenras hier, Cabernet Sauvignon. De tweede druif in dit gebied is Merlot. Goed dus voor tannine, en sterke en soepele aroma’s. Andere druivenrassen als Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot groeien hier ook. Voor wit is er Sémillon die soms wordt verwerkt met Sauvignon Blanc.
Appellations
Deze rassen zijn op verschillende momenten rijp en worden niet tegelijkertijd geoogst. Door de talloze combinatie-mogelijkheden hebben de grote Bordeaux-wijnen zo’n eigen karakter en kan de assemblage per jaar verschillen. De Médoc heeft twee districts-appellations: Médoc en Haut-Médoc, en gemeente-appellations, met een eigen AOP (Appellation d’Origine Protégée). Vier daarvan liggen langs de rivier: Margaux, Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe. Er zijn boottochten met vol zicht op deze, door de Goden gekuste oevers; op de voorgrond staan de carrelets: de grafische vissershuisjes, op hoge palen omdat er een groot verschil is in waterstand door het getij. Voor de carrelets hangen de vierkante netten waarmee de vissers hun buit binnenhalen. Aan de kade van Pauillac liggen rivierboten met hutten met grote ramen: Frankrijks schatkamer kun je dus ook liggend in bed riant aan je voorbij laten trekken.
Abonneer op onze nieuwsbrief