Dordogne Periqueux
Perigueux Dordogne
Het centrum van de Perigord Blanc. Sinds 1790 de hoofdstad van het departement . De Gallische stam Petrocorii vestigde zich aan de oever van de L’Isle, en heette in gallo-romeinse tijd Vesuna. Samen met Puy St-Front gebouwd rond een klooster aan de overzijde van de rivier is in 1251 de stad Perigueux ontstaan. Tour de Vésone, het restant van het tempelcomplex uit de 2e-eeuw dat was gewijd aan de beschermgodin Vesuna. 27 meter hoog en 20 meter in doorsnede met muren van bijna 2 meter dik. Een reconstructie van het tempelcomplex is te zien in de Gallo-Romeinse zaal van het Musée du Perigord De kathedraal St.-Front, gebouwd tussen 1047 en 1173, met byzantijnse koepels, welke model stonden voor de Sacré Coeur in Parijs, is een imposant bouwwerk. Symbool van Perigueux. Vanaf 1669 de kathedraal. In tegenstelling tot de meeste kerken heeft het grondplan van de kerk een Grieks kruis als basis i.p.v. een Romeins kruis. Rond de kathedraal vindt men vele renaissancepaleizen (hôtels). Dit is het toeristische centrum van Perigueux, vele nauwe middeleeuwse straatjes en een uitgebreid winkelgebied. Twee stadswandelingen voeren u door de historie van de oorspronkelijke plaatsen die het huidige Perigueux vormen zoals bijvoorbeeld:
- Arènes Romaines, de restanten van het amfitheater uit de 1e-eeuw.
- Château Barrière, het skelet van een middeleeuws kasteel met nog gotische versieringen, gebouwd tegen de restanten van de vestingmuur Porte Normande (opgebouwd uit enorme steenblokken uit de 4e-eeuw).
- Villa de Pompeius, villa van vermoedelijk de gallo-romeinse familie Pompeius is van de 1e– tot de 4e-eeuw diverse
malen herbouwd. Een zuilengalerij, woonruimtes en een badzaal. Van de villa zelf zijn uitsluitend de fundamenten nog te vinden. Fragmenten van o.a. de mozaïeken zijn te zien in het Musée du Perigord.
- Mur Gallo-Romain, een uitgegraven onderdeel van de laatste omwalling van de Cité Vésone.
- St.-Étiene-de-la-Cité, het eerste christelijke bouwwerk in de oude romeinse stad gebouwd op de plaats waar ooit de tempel van Mars lag. Een koepelkerk waar na de godsdienstoorlogen slechts twee koepels uit de 11e– en 12e-eeuw van resteren. Was tot 1669 de kathedraal van Perigueux.
- Tour Mataguerre, oorspronkelijk gelegen in het niemandsland tussen de twee onafhankelijke steden. Genoemd naar een Engelsman die 17 jaar in de benedenzaal gevangen heeft gezeten. De laatste van 28 versterkte torens vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over Perigueux. Te beklimmen via aanmelding bij het toeristenbureau.
- Musée Militaire du Perigord, een kleine collectie wapens, uniformen en vlaggen. O.a. voorwerpen van de Honderdjarige Oorlog tot en met het verzet uit de Tweede Wereldoorlog.
- Musée du Perigord, gebouwd op de plaats van een klooster waarin de kapel en de kloostergang in het geheel zijn opgenomen. Een van de
belangrijkste musea van Frankrijk op het gebied van de prehistorie. Tevens een grote hoeveelheid vondsten uit de gallo-romeinse tijd, volkenkundige thema’s (o.a. Afrika) en schilderijen uit de 15e-19e-eeuw. De collectie is enorm, soms over hetzelfde onderwerp iets teveel. Een gericht bezoek is aan te raden.