Château de France
Samenwerking tussen wijnproducenten is heel normaal in de Médoc, er is grote collegialiteit zeggen Patrice en Ghislain Pagès en hun neven. Deze vier producenten delen zelf bijvoorbeeld de kennis van dezelfde oenoloog. Op gebied van marketing werken ze samen met hun vriend Arnaud Thomassin die met zijn Château de France ònder Bordeaux zit, in Pessac Léognan, vijftien kilometer ten zuiden van de beroemde wijnstad. Arnaud’s vader verbouwde elders in Frankrijk suikerbieten toen hij op het idee kwam in de wijn te gaan. ‘In 1971 vond hij dit domein waar sinds de negentiende eeuw niets was veranderd’, zegt Arnaud. ‘Het kasteel van de schone slaapster’. Vader Bernard wordt afgeschilderd als een visionair die erkenning zocht voor zijn streek. Het lukte: er kwam in de jaren tachtig een appellation voor Pessac-Léognan, waaronder tien gemeenten vallen, leunend tegen Bordeaux-wijngebied Graves.
Beschermd
Arnaud Thomassin liet zich van jongs af aan scholen in de wijn en ging in 1995 zijn vader helpen, die het domein had gerestaureerd. De zoon plantte en reorganiseerde de structuur om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Arnaud graait ook tijdens ons bezoek automatisch hier een handje aarde, proeft daar een handje druiven. ‘Moet je kijken hoeveel suiker’, zegt hij over de Sauvignon en Sémillon, en inderdaad plakken je vingers bij het plukken meteen aan elkaar. Hier liep vroeger de Garonne, de schelpen zijn nu nog te vinden tussen de kiezels. Er is een onderlaag van klei, zand, zand-oer, schelpzand en kalk. Het klimaat is voor de Gironde kenmerkend gematigd, en voor de wijn heel gunstig: goed beschermd tegen de oceaan door de bossen van Les Landes. Arnaud Thomassin heeft er 45 hectare, met op het grootste deel Cabernet Sauvignon en Merlot. Totale opbrengst van zijn wijngaard jaarlijks is 175.000 flessen rood en 20.000 wit. Vijftien procent gaat naar het buitenland.
Pelgrimsroute
Ruim de helft van de flessen draagt het etiket ‘Château de France’. Ook is er het label Le Bec-en-Sabot, genoemd naar een zeldzame Afrikaanse vogel waarover hij ook een fotoboek heeft liggen. Arnaud Thomassin is, zegt hij, ‘wild’ van vogels. Zijn derde etiket draagt de naam Château Coquillas, naar de schelpen in de grond, ook naar de pelgrimsroute die langs de wijngaard loopt. Dat pad is een van de toevoerswegen naar de grote pelgrimsroute in Spanje: de Camino met als eindpunt Santiago de Compostella. Arnauds vrouw loopt ieder jaar een etappe met de kinderen. Mensen met passies. Ze gebruiken hun proefzaal ook als exposieruimte voor moderne kunst, en het grote zonovergoten terras voor ontvangsten. Frankrijk mag concurrentie hebben van de nieuwe wereld, in dit wijngebied is vertrouwen in de toekomst. Naast het chateau, dat in de 17e eeuw werd gebouwd op de resten van een nog oudere manoir, wordt een grote nieuwe opslagplaats gebouwd. De oude brandde een paar jaar geleden af. ‘Goede aanleiding om te moderniseren’, zegt Arnaud lakoniek.
Château de France kan op afspraak bezocht worden, en er is natuurlijk een wijnwinkel.
Château de France
33850 Léognan
Abonneer op onze nieuwsbrief